Missouri State Highway Patrol Troop C Headquarters

For this $5.6-million project on a nearly five-acre site, Brinkmann transitioned Missouri State Highway Patrol Troop C Headquarters from a 27,000-SF space to a 34,000-SF space, serving as a model of “effectiveness and efficiency” in state operations. In addition to administrative offices and a 1,700-SF advanced communication center, the facility features an automotive service and storage area, indoor firing range, evidence storage, and more. The central steel-framed, concrete tilt-up structure utilizes indirect lighting that cuts energy demands. Modern HVAC rooftop units provide efficient variable air volume and quickly adjust heating and air conditioning. Although Troop C’s new building is larger, energy costs per square foot are less.

  • Taller Is Not Always Better Troop C’s previous headquarters was two levels. The Owner’s paradigm was that the new structure would also be two levels. Brinkmann questioned the necessity of this and outlined the benefits of a one-story structure. Our single-story design ultimately won the Owner’s confidence. Among the benefits gained: significant financial and space savings by not needing to install (and indefinitely service) an elevator and by eliminating two stair towers; a centralized administration area; and an open, circular workflow. The savings were reinvested in design, ultimately producing a more striking structure.   • Idea: Question Brick The RPF for this project stated that the new structure needed to be masonry, a common assumption for such a project. Brinkmann took a step back and asked the Owner, “What is it you like about masonry?” The Owner’s answer: concrete-like strength and durability. Hearing this, Brinkmann proposed using tilt-up concrete construction instead. This change — agreed to by the Owner — provided a much stronger structure (well-suited for ballistics work) and significant financial savings. By questioning paradigms and providing alternatives, our Innovators generated value the Owner had not expected.
  • Be Prepared — But Efficiently So 
    The assumption at the outset of this project was that a certain percentage of Troop C’s new building needed to be built tornado-safe. Discussions with the Owner revealed that what was needed was a single shelter for radio operators who, during such an emergency, would remain behind after evacuating others. Brinkmann redesigned two adjacent restrooms, and reinforced the area with concrete on all six sides. The rock-solid shelter-in-waiting is ready for these dedicated officers – right-sized and no more expensive than necessary.  • Idea: Honor the Fallen More Visibly   When Brinkmann toured the prior Troop C building, our team witnessed the heartfelt effort to honor officers who had died in service. Their photos were displayed on a folding table for staff and visitors to see. Brinkmann envisioned a more substantial tribute. Our Project Team integrated into the building design a full memorial for these officers, making it the lobby’s focal point. When no funds were available for the designed memorial, Brinkmann covered the entire cost as our gesture of gratitude for the officers’ service and sacrifice. The Owner, families of fallen officers, and the public have found it to be an emotionally moving feature of the new headquarters. In fact, the Missouri State Highway Patrol erected a similar memorial at the General Headquarters in Jefferson City, Missouri. 
  • Find a Way on Fiber-Optics Early on in the project, it was generally assumed that an existing fiber-optic line positioned to run straight through the building would need to be cut and completely reset, a costly and time-consuming process. After initiating productive discussions with the utility company, Brinkmann found a creative way to simply move this line, sliding it into a new trench. This solution saved the Owner a few hundred thousand dollars. It is representative of Brinkmann’s ongoing commitment to question assumptions and generate innovative solutions at every turn.