Southeast Missouri State University - New Student Housing

Brinkmann was the GC for this new student housing facility on the campus of Southeast Missouri State University (SEMO).  The construction was carefully sequenced to accommodate the 12-month fast-tracked project for an occunpancy for 2013 fall semester.  Built on four acres, the five-story, 81,909 SF, steel-framed facility houses 77 rooms and 262 beds.  Full-height, cast-in-place shear walls, steel, and hollow metal decking form the building structure, accented by  stone, curtain wall, architectural pre-cast exterior and pitched shingle roof.  Other building elements include a full kitchen for student use with attached dining area, laundry facilities, and staff apartments.  Stone veneer was applied in the common areas which feature comfortable lounges and game rooms.  Exacting craftsmanship with high-end finishes is apparent both inside and outside the building.

Sustainability

Supporting the emphasis on sustainability, the HVAC system is a chilled water and steam system that employs the efficient campus network.   To further promote sustainability,  LED lighting is utilized throughout the facility and the building energy usage is monitored by a state-of-the-art dashboard system.

Challenges – Tight Schedule and Limited Staging Areas

Brinkmann tackled two challenges associated with the project – the tight schedule and the limited staging areas.  Both challenges required substantial coordination and pre-construction planning with the goal of minimizing disruption and impact on adjacent buildings.  The University setting has limited extra space for staging. We first had to address the issue of the limited lay-down area and determine where to deliver the steel and pre-cast concrete panels.   Brinkmann decided to stage the delivery trucks off site and shuttle the material to the building site utilizing just-in-time delivery. 

Meticulous scheduling was demanded to accommodate the student/university school year.  Numerous structural coordination meetings were held to resolve issues and expedite deliveries of structural steel, hollow core panels, and to allow for a smooth construction of the cast-in-place shear walls.  The decision was made to rush-order the air handler unit and set it in to the building prior to exterior pre-cast.  Despite losing one month at the beginning of the project due to changes in the length of the drilled piers, Brinkmann revised the approach to the building and decided to construct the shear walls per floor (versus per 2-3 floors) to allow for faster sequencing behind the hollow core floor decks. 

Critical work that affected University operations was sequenced during semester breaks or off hours.  Architectural pre-cast was completed at night to expedite the start of this work by 8 weeks.  Due to limited crane access around the building, the exterior pre-cast was placed at night.